Bästa teaterföreställningarna någonsin

Om ni har missat mina tidigare inlägg som dom bästa musikalerna och bästa teatrarna i Stockholm så rekommenderar jag att ni går och läser dom först, i den här till skillnad från dom kommer jag att lista dom specifika föreställningarna som imponerade mig mest under alla dessa år jag har gått på olika föreställningar. Låt oss nu börja med listan!

American Utopia

Den första på min lista är det kanske inte jätte många som känner igen, annat än 90-minutersspel utan avbrott, är den iscensatta konserten en av Broadways bästa senaste uppfinningar. Bruce Springsteen satte en hög bar med sin introspektiva show 2017, men David Byrne uppfyller den standarden med hans underhållande amerikanska Utopia. Byrne, både konstnärligt och arbetande konstnär, omfattar helt sin tankeväckande nördighet, som lyser igenom i alla aspekter av denna show. Wry kommentar punkterar alla dina favoritlåtar från Talking Heads, framförda av ett mördande 12-delat band.

The Sound Inside

Den andra i listan är, The Sound Inside som är noggrant utformad för att vädja till litteraturälskare, en skicklig taktik för att förföra teaterledare som betalar för att svälja i det talade ordet. Mary-Louise Parker spelar en Yale kreativskrivande professor, vars huvudkärlek i livet är hennes samling av böcker. (”Jag är en hora för första utgåvor,” bekänner hennes karaktär.) Den fängslande, skiktade plottet sjunker med spänning, felriktning och råd för författare – en kliché som ”simmer med spänning” skulle aldrig flyga i professor Parkers klass. Parker gör den typ av avskalat arbete som Hollywood älskar, men hon överskrider stereotyper genom att helt enkelt bebo rollen.

Hadestown

Den tredje teatern för listan är Hadestown. Det är svårt att tro att arbetet med den här musiken började för mer än ett decennium sedan, eftersom en av dess mest minnesvärda låtar handlar om en vägg och vem den håller ute. Hadestown var en sammanflätad återförsäljning av två grekiska myter och sprang bordet vid Tony Awards 2019 med 14 nomineringar; I slutändan vann det åtta, inklusive bästa musikal, bästa originalpoäng och bäst aktuella skådespelare i en musikal för enastående stjärnan André De Shields. Den vann också en Tony för sin steampunk natursköna design av en stilfull Hades. Men det är den här showens prescience som kommer att hålla dig, som sammanfattas i dess texter: ”Vi bygger muren för att hålla oss fri … Muren håller fienden ut … Fienden är fattigdom.”

The Lehman Trilogy

Den fjärde och sista teatern som verkligen imponerade mig är Lehman Trilogy, En elektrisk kommentar på American Dream som har gått spektakulärt fel. Berättelsen kröniserar uppgången och fallet av det tidiga Wall Street-kraftcentret Lehman Brothers, som täcker nästan två århundraden med bristande ambitioner, girighet, ekonomisk historia och internkrig familjekrig. Trots det stora omfånget, skildrar endast tre stjärnspelare sömlöst alla styckens dussintals karaktärer, en anmärkningsvärd prestation av både skicklighet och uthållighet. Stycket är vackert iscensatt på Park Avenue Armory, som har förvandlats till New Yorks obestridda huvudscen för att presentera banbrytande, visuellt uppfinningsrik teater. Det återkommer för en Broadway-körning – beställ dina biljetter nu.

Det var min lista av dom absolut bästa teatrarna någonsin enligt mig, som sagt så har jag flera liknande listor här på bloggen så om du gillade denna är du varmt välkommen att gå och läsa dom!