Bästa orkestrarna

Nu har jag skrivit mycket om teater och olika föreställningar på den här bloggen, nu vill jag fokusera lite på ett av mina andra stora intressen. Musik är något som jag aldrig kan få för mycket av och i den här listan tänker jag dela med mig av mina favorit orkestrar!

Royal Concertgebouw Orchestra, Amsterdam

Den första orkestern på den här listan är en av dom första orkestrarna jag har lyssnat på och den här verkligen en speciell plats i mitt hjärta. Royal Concertgebouw har utfört klassisk musik sedan 1888. Orkestern har ett unikt ljud, till stor del på grund av att det bara har haft sju dirigenter sedan starten. Med en samling på nästan 1 000 inspelningar är det lätt att se varför denna orkester är en av mina favoriter. Daniele Gatti antog rollen som huvudledare för säsongen 2016-17. Han efterträdde Mariss Jansons, som var huvudledaren vid denna rangordning.

Berlin Philharmonic

Den andra för listan är väldigt svårt att argumentera emot, Wien Philharmonic är en mycket populär orkester med långa väntelistor för sina biljetter på veckodagar och helger. Med en av världens bästa konserthus och en otrolig auditionsprocess för sina musiker är det inte svårt att förstå varför denna orkester är så omtyckt och högt uppskattad. Det är verkligen något speciellt med den som får alla att dra sig till den inclusive mig.

Los Angeles Philharmonic

Den tredje är precis som den andra väldigt omtyckt av alla, Los Angeles Philharmonic grundades 1919. Gruppens ”framtänkande” tolkningar och dess förmåga att omväxla och ombygga sina föreställningar vid dirigentens infall ger denna orkester en unik fördel. Gruppen bor i det abstrakta Walt Disney Concert Hall, där det har leds av dirigenten Gustavo Dudamel sedan 2005. Jag verkligen älskar allt som kommer från den här orkestern och den kommer alltid att vara en av mina favoriter någonsin.

Leipzig Gewandhaus Orchestra

Nu har vi kommit till den fjärde och sista orkestern för den här listan, Leipzig Gewandhaus Orchestra har officiellt uppträtt i Gewandhaus konserthus sedan 1781. Med en imponerande historia av tidigare dirigenter, inklusive Felix Mendelssohn, har orkestern framfört fantastisk klassisk musik i över 250 år. Gruppen leds av musikdirektör Andris Nelsons, som också är musikdirektör för Boston Symphony Orchestra. Den här precis som den första har en speciell plats i mitt hjärta då det också var en av dom första orkestrarna jag har hört, en av dom som fick mig att uppskatta den här typen av musik!

Det var listan av dom orkestar som jag tycker är bäst och som betyder mest för mig, hoppas ni gillade listan och om ni är intresserade av flera liknande listor rekommenderar jag bästa teaterföreställningarna någonsin som finns tillgänglig på bloggen!